Mulţi dintre banii alocaţi gestionării problemei câinilor fără stăpân vor intra în buzunare atent selectate. Un copil a încercat să se arunce de la etajul 2 după ce i-a fost ridicat câine cu care se juca. Va fi sesizat Avocatul Poporului pentru a trimite legea „câinilor” la CCR.
Trei firme de casă?
Conform unor informaţii prezentate de Realitatea TV, capturarea unui câine fără stăpân este plătită de primărie cu 219 lei (2.190.000 lei vechi). Mai sunt şi celelalte costuri, cele legate de hrană, cazare, sterilizare şi din păcate eutanasiere. Trei firme au câştigat licitaţia pentru operaţiunile de capturare:
- S.C. Elen Basic Business SRL, care are drept obiect de activitate: „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”
- S.C. Best Marketing SRL, cu obiect de activitate: „activităţi de asistenţă stomatologică”
- S.C. Terra Marique SRL, care are obiect de activitate: „intermedieri în comerţul cu mobilă articole de menaj şi fierărie”
Toate cele trei firme au sediul în sectorul 3. Simplă coincidenţă? Prima firmă a avut cifră de afaceri zero până în 2011 şi a „explodat” pur şi simplu în 2012, iar celelalte două avut vârful de profit în 2011 după care au mers mai prost în 2012.
Ce se întâmplă în realitate în teren
Şeful ASPA a declarat public că vor fi capturaţi cu prioritate câinii care sunt în haite mari şi care sunt agresivi şi bolnavi. Lucrurile nu stau deloc aşa în realitate. Sunt capturaţi până în prezent doar câinii paşnici, singuratici (în proporţie de 90% dintre aceştia sunt STERILIZAŢI) şi cărora li se asigură hrană şi apă de către cetăţenii omenoşi. Această practică a fost observată în special în sectorul 6, de unde am primit cele mai multe sesizări privind „priorităţile” hingherilor de ocazie. Mai mult, conform sesizărilor primite, cei mai mulţi câinii nu sunt capturaţi prin anesteziere, ci prin mijloace rudimentare şi sălbatice, contrare legislaţiei în vigoare. Hingherii au încercat să ridice şi câini aflaţi în suprafeţe proprietate privată, câini înregistraţi (microcipaţi) şi luaţi în răspundere de cetăţeni. O echipă de hingheri a pătruns şi într-un spaţiu privat al Armatei din sectorul 6, de unde a capturat câinii care păzeau serele MApN. Menţionăm că în spaţiul respectiv nu doar că era interzisă intrarea persoanelor neautorizate, dar şi accesul nu este posibil şi nici respectivii câini nu avea vreo posibilitate să iasă în stradă. Mai este de menţionat că dubele firmei care a operat în ultimele trei zile în Drumul Taberei (arealul cuprins între str. 1 Mai şi Bdul Ghencea) nu aveau nici un însemn distinctiv pe ele, fapt de asemenea nepermis de legislaţia în vigoare, inclusiv cea rutieră.
Cum se fac „banii”
Surse din Primăria Capitalei ne-au declarat că „afacerea maidanezul” va umple „multe buzunare” şi că primarul Sorin Oprescu „ştie foarte bine lucrul acesta”. Iată ce ne-a relatat sursa ciată: „În Bucureşti nu sunt în niciun caz 65.000 de câini pe străzi, aşa cum susţin unii oficiali şi posturile tv. Este o gogoaşă umflată sau o manipulare de zile mari. Sunt maximum 40.000. Dar dintre aceştia cel puţin 10.000 chiar nu pot fi consideraţi ca fiind câini care circulă liber pe străzi, pentru că sunt câini semi-adoptaţi, cu cuşti şi îngrijiţi de oameni. Din cei 40.000 cca 30.000 sunt deja sterilizaţi, iar în haite şi agresivi nu sunt mai mult de 10 – 12.000 aproximativ. Afacerea este însă una pe picior mare. Nimeni din afara sistemului, şi mă refer la ONG-uri, organisme fiscale, simpli cetăţeni, nu are cum să verifice cum se fac decontările. Cu siguranţă se vor raporta mereu mai mulţi câini capturaţi decât în realitate, şi de aici se vor face bani frumoşi. Şi se vor face bani frumoşi şi din faptul că nu vor fi utilizate în toate situaţiile procedurile standard de capturare. Se vor scoate bani din raportarea de sterilizări fictive, adică vor fi prezentaţi câini sterilizaţi anterior ca fiind sterilizaţi acum, se va fura din alocaţia de hrană etc. Îmi este teamă că se va fura şi la uciderea câinilor. În acte va apărea că au fost eutanasiaţi – ceea ce reprezintă o serie de costuri, în realitate ei vor fi omorâţi prin alte mijloace mult mai ieftine. Deci alţi bani băgaţi în buzunar. Sper să nu se ajungă la ceea ce s-a întâmplat nu de mult la adăpostul de la Mihăileşti, unde câinii au fost omorâţi cu lopata, iar asistentele veterinare au fost complice cu cei de acolo. Cred că vor fi câteva milioane bune de lei care vor intra în buzunare private. Mai mult nu pot să spun, dar cred că procurorii ar avea mulă «materie primă»”.
Un copil a vrut să se arunce de la etaj
În fiecare seară, în special în zona supermarketurilor se aud discuţii despre ce „rămâne” pe unde au trecut hingherii. „Copilul meu nu mai doarme de cinci nopţi de când se ridică masiv câinii. La o vecină copilul ei de opt ani a vrut să se arunce de la etajul doi după ce a fost ridicat câinele cu care se juca în faţa blocului şi care îl aştepta în faţa şcolii când termina cursurile”, ne-a relatat o doamnă care şi-a spus doar iniţialel - I.C. „Suntem în duşmănie acum cu două familii din bloc. S-au luat de mine şi de soţul meu pentru că nu am fost de acord cu omorârea câinilor. Oprescu şi Parlamentul au scindat oamenii. Unii au arătat tot ce au mai urât în ei acum” (D.M.) Astfel de discuţii nu sunt singulare, pot fi auzite în tot Bucureştiul şi atenţie, nu este vorba de persoane implicate în vreun ONG.
Se strâng semnături pentru atacarea legii
Deţinem informaţii că în Bucureşti se strâng semnături pentru atacarea la CCR a legii votate marţi în Camera Deputaţilor. „Vom merge cu o listă de semnături la Avocatul Poporului, este singura procedură de care putem uza. O serie de avocaţi vor redacta sesizarea. În principiu, Avocatul Poporului ar trebui să dea curs sesizării. În primul rând pentru că legea votată în Camera Deputaţilor nu ţine cont de dispozitivul motivării CCR pe o lege similară, unde se precizează că eutanasierea este permisă doar în condiţiile în care toate celelalte măsuri pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân nu dau rezultate. Actuala lege nu prevede aşa ceva, deci este neconstituţional articolul legat de eutanasiere”, ne-a declarat un membru al unui ONG care se ocupă de protecţia animalelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu